Krymper balansräkningen

Det som är bra med förkylningstider är att man får tid att stanna upp en stund. När man inte orkar förflytta kroppen ur sängen utan ligga och låta tankarna vandra fritt mellan tupplurarna. Mina tankar cirklade som ofta runt min ekonomi. Varför har jag pengar på sparkonto till 3,75% ränta, och 2% hos min gammelbank, när jag har ett bolån med 4.95% ränta? Det är ju bra att ha om det kommer en sättning på börsen eller om något oväntat går sönder här hemma har jag ju motiverat bufferten med tidigare. Sen är det ju alltid bra med lite extra lättåtkomliga pengar om månadsinkomsten varierar.

Vid närmare eftertanke har jag ju en oanvänd kredit på mitt aktiekonto med 1,99% ränta. Där kan jag ju låna om det krisar, eller för att gå in vid en sättning. Dessutom har jag två kreditkort som jag skulle kunna betala av räntefritt månaden efter en utgift. Det dröjer kanske inte så många månader heller innan jag har byggt upp en större buffert igen. 

Ju mer jag tänkte på saken, desto mer lockade det att lösa bolånet mot mina sparpengar och en mindre summa från aktiekrediten. Ett telefonsamtal, några överföringar och två dagar senare var bolånet borta och på sista raden ger det ungefär 1 000 kr mer i plånboken varje månad.

Nu för jag ju fortfarande bok över hur mycket jag ska betala för att mitt bolån ska vara borta "på riktigt". Planen är att en en lika stor summa för amortering och ränta som tidigare nu ska gå till aktiekrediten istället för till bolånebanken. Så jag kommer inte märka någon riktig skillnad i hur mycket pengar som ska ut varje månad tills skulden är betald, även om den kommer att minska fortare än tidigare.

Nu är alla sparkonton tömda och det är lite läskigt för mig som har läggningen "hängslen och livrem" men den sköna känslan av att ha krympt balansräkningen väger över på positivt. Kanske är det nyttigt för mig att befinna mig en bit utanför min komfortzon ett tag.

Nu är det bara aktiekrediten och uppskov kvar på skuldsidan efter att jag betalat av mitt CSN-lån i november. Nu bestämmer jag själv över när och hur mycket jag amorterar. Enligt min plan är det dags för ytterligare en tiondel av uppskovet att betalas vid deklarationen och "bolånet" beräknar jag ska vara nollat senast i april nästa år.

Kommentarer

Populära inlägg i den här bloggen

Månadsuppföljning september 2023

Jag har blivit med rullande utgift