DIY - Laga hål på jeans

Mina älsklingsjeans har jag använt så mycket så att jag nästan har nött hål på dem. På utsatta lägen är tyget flortunt och kan när som helst spricka upp och visa hud på ställen för omvärlden som jag definitivt inte känner mig bekväm med. Som tur är går att förlänga livet på jeans genom att förstärka upp de utsatta områdena, lättast är att åtgärda dem förebyggande när olyckan ännu inte varit framme, men det går såklart att fixa även om hålet redan är ett faktum. I det här inlägget tänkte jag visa hur jag gör men det finns säkert andra och bättre sätt också.

Nästan trasiga jeans
Material:

- Jeans som ska lagas

- Tråd i färg som matchar jeansen

- Tygbit av ett par andra jeans eller grövre bomullstyg som helst matchar i färg med jeansen som ska lagas

- Symaskin

- Nålar

- Synål för handsömnad

Material
 

Gör så här:

1. Lägg ut jeansen så att tyget vid hålet ligger slätt, det blir enklare att måtta tygbiten då. Klipp ut en tyglapp som är större än hålet, minst 1 cm extra åt varje håll på hålets bredaste ställen.

2. Nåla fast tygbiten på avigsidan på jeansen (så att tyglappen hamnar på insidan byxorna sen) och se till att jeanstyget fortfarande är slätt och att hela hålet är täckt.

Lappen fastnålad över hålet.

3. Ta en bit tråd och sy fast lappen med små stygn längs kanterna från avigsidan. Kontrollera igen att hela hålet är täckt och att jeanstyget inte har fått en konstig form. Det här kan kännas som ett lite onödigt steg men det fyller två syften, att lappen sitter fast och flyttar inte på sig när den ska sys på maskin och att det går att se var kanterna på den är från rätsidan. (Det är lättare att sprätta de här stygnen och justera än om lappen sytts fast direkt på maskin säger jag av egen erfarenhet...)

Halva lappen fastsydd med handstygn.

 4. Över till symaskinen. Ofta sitter lagningarna som ska göras på otillgängliga ställen, som till exempel på ett knä, och det är lockande att trä det rättvända byxbenet över friarmen på maskinen så att det är lätt att se från rätsidan hur man ska sy. Det är inte en så bra idé eftersom det innebär att tyget inte kan snurras runt 360 grader när det ska sys, det kan bara skjutas fram och tillbaka och lite i sidled. Att vända byxorna ut och in och trä över friarmen ger samma resultat fast man syr så man ser avigsidan, inte heller att rekommendera.
Istället ska byxorna först vändas med avigan utåt och sen läggas ovanpå friarmen med hålet underst. Styr in det understa tyglagret under pressarfoten och leta upp hålet som ska lagas så att det syns genom byxlinningen. Byxorna kommer ligga som en skorsten runt pressarfoten och bara tyget som ska sys ligger under nålen med rätsidan upp.

Jeansen lagda till rätta för att kunna sys på maskinen. Bild från ett par barnjeans som skulle lagas på knät.

5. Valfritt moment - sy med trestegssicksack eller sicksack runt kanten på lappen genom att följa de små handstygnen. Det blir mycket tyg att flytta runt på kring pressarfoten när man syr runt hålet, men ta det lugnt och snurra och flytta efter tyget allt eftersom. Jag brukar göra det här för att lappen inte ska fransa upp sig och sitta ordentligt på plats, men är det viktigt att lagningen blir så osynlig som möjligt så kan man hoppa över det här steget.

Sicksacka runt kanterna med guidning av handstygnen.
Sicksackat runt kanterna.

6. Sy med raksöm fram och tillbaka i samma riktning som tygets ränder över hela hålet (om hålet går precis i samma riktning som tygets ränder behöver man dock sy tvärs över för att få ett hållbart resultat). Jeanstyg har en randig struktur och genom att sy i "dikena" döljs stygnen riktigt bra. Se till att sy tillräckligt långt utanför hålet så att det inte spricker precis i kanterna (speciellt viktigt om man inte sicksackat runt kanten), ta hjälp av stygnen i kanten på lappen för att veta hur långt det går att sy.

Sy med raksöm. Här har tyget inte gått hål, så jag syr med lite större mellanrum mellan sömmarna.

7. Ta bort byxorna från symaskinen, klipp bort lösa trådändar och kontrollera att hela hålet har blivit lagat. Om man inte sytt runt kanterna kan man sprätta bort handstygnen och klippa bort lösa delar på lappen på avigsidan.

8. Klart! Njut av att kunna använda favoritjeansen ytterligare en tid.

Färdigt resultat rätsida
Färdigt resultat avigsida


Kommentarer

Populära inlägg i den här bloggen

Månadsuppföljning september 2023

Krymper balansräkningen

Jag har blivit med rullande utgift